Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 3 de juny del 2019

Històries de vida a Mutxamel: Gent de Carro. Memòria d'un passat entre cavalls

El passat dijous al Centre Social José Bernabeu Alberola de Mutxamel, van tindre l’ocasió de veure el documental Gent de Carro. Memòria d’un passat entre cavalls un projecte de la Quadra Llopis- Ivars ‘’Benavent’’, conjuntament amb l’Ajuntament de Benissa i La Nana Produccions. El segell de ‘’Quadra Llopis – Ivars Benavent’’ és la marca que representa el treball que realitzem, com conservació i documentació de fotos o vídeos, exposició fotogràfiques o etnogràfiques, exhibicions de treballs agrícoles, xicotetes xarrades i restauració de tot tipus d’objectes relacionats amb el món del cavall valencià. Un projecte que vol rescatar tot un món que està en perill d’extinció. I Quico Llopis va saber fer arribar al públic la passió i la força que hi posa. Un jove nascut en 1994 a Benissa que considera cabdal que coneguem la importància que ha tingut el món del cavall valencià en tota la nostra història i ho demostra en el seu paper com a entrevistador que sap extraure dels entrevistats un excel·lent documents antropològic. Aquest documental vol rescatar de l’oblit aquells oficis, vocabularis i històries que la memòria oral valenciana està perdent. Profunditza en l’evolució d’un ofici antic entre els valencians. I finalment, promou la conservació del món del cavall valencià perquè conté unes característiques especials que els diferencien de qualsevol regió del país.
Cinc homes ens parlen dels oficis antics que giraven entorn al món del cavall valencià, són carreters, tractants i llauradors que ens expliquen la vida que duien (condicions laborals, horaris, vivències,...). I ho fan amb una naturalitat que traspassa la pantalla i fa que ens emocionem en sentir com nostres aquelles condicions de vida. I més si pensem que no fa tant d’això. Alguns del presents coneixien de primera mà el que es deia, per a d’altres se’ls representava la infantesa de pares que van viure en les condicions de vida de la primera postguerra, quan als dotze anys un xiquet treballava com un home.
En el III concurs de ‘’Curts del Moscatell’’ de Teulada, ha sigut premiat com a millor documental en la categoria especial. Tot per a promoure i conservar el món rural valencià. Podeu veure el documental en l'enllaç següent: Gent de carro. Memòria d'un passat entre cavalls

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada