Total de visualitzacions de pàgina:
dimarts, 30 d’abril del 2019
Carrers del poble i festivitats
Les ciutats i els pobles van fent-se amb el pas del temps i als carrers els donem noms de persones, fets o elements significatius per a la història i els costums. A Mutxamel també, un dels carrers més antics de la localitat és el de Sant Vicent que es troba en la part del poble que comunica amb el Poble Nou i la Venteta, a la dreta del camí de la Rula, que rep el nom de Sant Francesc, i fa una revolta. Molt a prop d'on fa la volta, sobre una paret, ara pràcticament amagada per l'hedra es troba una composició de rajoles del sant valencià més famós. Tan famós i celebrat que la festivitat la van passar al dilluns següent al de Pasqua, i encara que no era festa laboral a Mutxamel, també aquí es feia la processó del combregat i sobretot era l'últim dia de mona, i fins i tot l'escola estava tancada.
Este any l'Acadèmia Valenciana de la Llengua commemora el 600 aniversari de la seua mort i li ha dedicat l'activitat l'escriptor de l'any, amb exposicions, la publicació d'un còmic i un congrés internacional al mes d'octubre.
Entre la seua obra literària destaquen els sermons que al costat del discurs religiós trobem força informació dels costums de les persones al segle XIV. També la tradició narrativa ens ha deixat els miracles, entre els quals destaca el de Morella. I al seu voltant han aparegut obres que van ser polèmiques perquè qüestionaven la figura del sant o bé feien una mirada crítica o la tractaven des de la paròdia, com La portentosa vida del pare Vicent de Carles Mira.
Per tant un dia que ens parla de la vida quotidiana de la localitat i de tota la Comunitat Valenciana. I en què molts valencians i valencianes celebraven el seu sant.
//
Las ciudades y los pueblos se van construyendo con el paso del tiempo y a las calles les damos nombres de personas, hechos o elementos significativos para la historia y las costumbres. En Mutxamel también, una de las calles más antiguas de la localidad es la de Sant Vicent que se encuentra en la parte del pueblo que comunica con el Poble Nou y la Venteta, a la derecha del camí de la Rula, que recibe el nombre de Sant Francesc, y hace una curva. Muy cerca de donde hace la vuelta, sobre una pared, ahora prácticamente escondida por la hiedra se encuentra una composición de baldosas del santo valenciano más famoso. Tan famoso y celebrado que la festividad la pasaron al lunes siguiente al de Pascua, y aunque no era fiesta laboral en Mutxamel, también aquí se hacía la procesión del "combregat" y sobre todo era el último día de mona, e incluso la escuela estaba cerrada.
Este año la Academia Valenciana de la Llengua conmemora el 600 aniversario de su muerte y le ha dedicado su sección l'escriptor de l'any con exposiciones, la publicación de un cómic y un congreso internaiconal en el mes de octubre.
Entre su obra literaria destacan los sermones que junto al discurso religioso encontramos bastante información de las costumbres de las personas en el siglo XIV. También la tradición narrativa oral nos ha dejado los milagros, entre los cuales destaca el de Morella. Y a su alrededor han aparecido obras que fueron polémicas porque cuestionaban la figura del santo o la trataban desde la parodia, como La portentosa vida del padre Vicent de Carles Mira.
Por tanto un día que nos habla de la vida cotidiana de la localidad y de toda la Comunitat Valenciana. Y en el que muchos valencianos y valencianas celebraban su santo.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada